
Foto's: Greener
BLOG
Batterijen op de bouwplaats
Hoe Greener Power Solutions de innovatieve marktleider werd in een conservatieve industrie
Door Bénine Buijze
Tijdens een backstagebezoek bij een festival schrokken drie studenten van de TU Delft van de hoeveelheid diesel die er bij een evenement verstookt wordt. Kan dat niet anders? vroegen ze zich af. In 2018 richtten ze Greener Power Solutions op: een onderneming die een groene oplossing biedt voor een tijdelijke stroomvraag. Van festival tot bouwplaats: Greener helpt opdrachtgevers een zo laag mogelijke CO2-voetafdruk achter te laten met behulp van hun slimme batterijcontainers. Commercieel directeur Anna van Nunen vertelt hoe dat in z’n werk gaat. “We dagen de gevestigde orde van tijdelijke energieleveranciers uit en dat heeft effect.”
Een conservatieve industrie
De tijdelijke energiesector wordt gedomineerd door vervuilende dieselgeneratoren, vertelt Van Nunen. “Het gebruik van dieselgeneratoren is nog steeds de geprefereerde inzet. Het is een vrij conservatieve industrie waar de innovatie nog lang niet zo snel gaat als in de vaste energieinfrastructuur.” Er zijn weinig groene alternatieven op de markt en ook vanuit de industrie zelf wordt weinig aanstalten gemaakt om het radicaal anders te doen. “Er zijn wat kleinere bedrijfjes en ook wel wat dieselverhuurders die kleine batterijen hebben. Maar op de schaal waarop Greener de markt uit probeert te dagen het anders te doen, zijn we in vier jaar uitgegroeid tot marktleider.”
Hoe Greener het doet
Waar een tijdelijke stroomvraag is, levert Greener met hun grote smartbatterijen op een zo duurzaam mogelijke manier stroom. Samen met de opdrachtgever kijkt Greener hoe het project zo efficiënt mogelijk ingedeeld kan worden. Daarvoor wordt vooraf veel gepland en berekend. De batterij wordt altijd gecombineerd met een stroombron op locatie. Dit kan een (groene) netaansluiting zijn, mobiele zonnepanelen, maar soms ook een dieselgenerator.
Batterij vs. dieselgenerator
Het gebruik van een aggregaat is dus niet altijd te voorkomen. Het nadeel van een batterij is dat het een beperkte stroombron is. Als ie leeg is, is ie leeg. “Daarom combineert Greener de batterij meestal met andere stroombronnen op locatie, zoals een netaansluiting of een dieselgenerator.” Een batterij en een dieselgenerator zijn dan ook twee verschillende dingen. “De toepassingen zijn dus ook verschillend,” legt Van Nunen uit. “Een aggregaat genereert energie zolang je er diesel in gooit. Een batterij slaat energie op. Je kunt kiezen welke energie er gebufferd wordt en stroombronnen op locatie kun je slimmer gebruiken. Door het gebruik van een dieselgenerator met een batterij ertussen kun je zowel capaciteit als vermogen bijleveren. Maar een dieselgenerator werkt voor 80% inefficiënt. Ook als het niet veel vermogen hoeft te leveren, draait het op volle toeren. Je verbruikt dus meer diesel dan je zou willen. De software in de batterijen van Greener zorgt ervoor dat het aggregaat alleen draait als het nodig is.”
Het gebruik van een aggregaat is dus niet altijd te voorkomen. Het nadeel van een batterij is dat het een beperkte stroombron is. Als ie leeg is, Is er wel winst te behalen met het gebruik van een batterij? “Best wel,” zegt Van Nunen trots. “Je kunt het op een aantal manieren bekijken. Sinds de oprichting hebben we al 1,2 miljoen liter diesel bespaard. Dat is aanzienlijk. We monitoren dit heel goed, want we meten alles wat we doen.” Maar ook per individueel project wordt er concrete winst geboekt. “In de bouw wisselt het van een dieselbesparing tussen de 30 tot 100 procent per project. Met de huidige dieselprijzen is dat financieel een gewin, maar nog meer voor de omgeving. Het is serieus veel CO2- en stikstofbesparing.”
"
We bereiken een dieselbesparing van 30 tot 100 procent per project
De batterijen van Greener zijn niet alleen milieuvriendelijk, ze zijn ook nog eens smart en kunnen communiceren via de messenger-app Telegram. “Projecten kunnen toegang krijgen tot het dashboard ‘Greener Projects’, vertelt Van Nunen. “Daar kunnen opdrachtgevers zien wat hun batterij aan het doen is: wat voor stroom ze leveren; hoe ze dat doen; hoe vol ze nog zijn, en nog meer. Daarnaast hebben we ook een chatbot met iedere batterij. Dat doen we via Telegram.” Daar zijn de batterijen ook mee aan te sturen. “Wij, maar ook de klanten, kunnen statistieken opvragen, maar ook vragen of ie een ander programma wil draaien, harder wil laden of stoppen. Dit is voor het real time stuk van de monitoring. Daarnaast hebben we een data-analist in ons team om achteraf te bekijken welke besparingen er zijn gerealiseerd op het gebied van draaiuren van een aggregaat. Hiermee maken we meetbaar wat we hebben gewonnen op gebied van diesel, stikstof- en CO2-uitstoot. We steken moeite in deze rapporten, omdat we het belangrijk vinden dat de voordelen van onze batterijen meetbaar zijn. Het geeft echt inzicht in hoe goed een project het gedaan heeft, zowel voor het klimaat als wat het een klant financieel oplevert.”
Voet tussen de deur
Ondanks het huidige succes van Greener heeft de startup veel daadkracht nodig gehad om een voet tussen de deur van de bouwsector te krijgen. “We moesten in het begin een stap terug doen en uitleggen wat je met een batterij kunt bereiken op de bouwplaats. Daar hebben we in het begin de tijd voor genomen. Het heeft een jaar geduurd voordat we de eerste projecten in de bouw deden. In de tussentijd deden we veel pilots om te laten zien wat er kan: je torenkraan valt echt niet uit als we ‘m op een batterij laten draaien.”
Financiële prikkel
Een andere uitdaging voor Greener waren de krappe marges in de bouwindustrie. “Qua prijs concurreren we nog altijd met diesel,” zegt Van Nunen. “In sommige landen, België bijvoorbeeld, hebben ze nog rode diesel. Dat betekent dat ze voor een veel lager tarief gebruik mogen maken van diesel omdat ze een bedrijf zijn. Het scheel ongeveer de helft. Je ziet dat die financiële prikkel werkt, waardoor de transitie daar langzamer gaat.” In Nederland lopen we best wel voorop als het gaat om verduurzamen in de bouw. De stikstofcrisis heeft veel bouwprojecten stilgelegd. “Dat is onwenselijk, maar heeft verduurzaming wel in een stroomversnelling gebracht. Veel opdrachtgevers zijn publiek, zoals gemeentes of Rijkswaterstaat. Die belonen duurzaam werken steeds meer door subsidieregelingen. Hierin zien we wel een kentering en dat komt doordat er zo hard op de rem is getrapt.”
"
Je torenkraan valt echt niet uit als we ‘m op een batterij laten draaien
"
De financiële prikkel werkt
Greener Power Solutions begon als een startup die de gevestigde orde van tijdelijke energieleveranciers uit wilde dagen. Na vier jaar aan de weg getimmerd te hebben, merkt de groene marktleider dat dit effect heeft. “Dit jaar hebben we gemerkt dat grotere dieselgeneratorverhuurders investeren in batterijen voor de bouwplaats.” Maar bang voor concurrentie is Greener niet. Is hun impact belangrijker dan de concurrentie? “Ja, eigenlijk wel. Natuurlijk vinden we het leuk als onze batterijen een klus krijgen in plaats van een dieselgeneratorverhuurder. Maar we zien het ook als een zegen als die partijen investeren in hun eigen batterijen. Natuurlijk is het ook concurrentie, maar de markt is groot genoeg.”
Benieuwd naar Anna haar hele verhaal? Anna van Nunen (Greener Power Solutions) over groene stroom op de bouwplaats en festivals

Licht als een service nodig?
Onze lichtexperts helpen je graag met verlichten; van tekentafel tot realisatie.
Bel ons op + 033 455 77 10 of mail Johan van Zeist.