Foto's: TRILUX
BLOG
Fit for 55
"We zijn vrij lui geweest in Nederland"
Door Bénine Buijze
De Europese Unie heeft vastgesteld om klimaattechnisch “Fit for 55” te willen zijn. Er zijn doelen gesteld om de ecologische voetafdruk met 55% te reduceren in 2030 en compleet klimaatneutraal te zijn in 2050. Met het ‘Fit for 55’ pakket stelt de EU voor om Europese wetgeving te herzien en te updaten. Zo kunnen nieuwe, duurzame initiatieven gestimuleerd worden en hoopt het de overgang om als continent klimaatneutraal te worden in een stroomversnelling te brengen. Echter staat ieder Europees land voor zijn eigen uitdagingen. Landelijke organisaties als Fedet spelen daarom een belangrijke rol bij het implementeren van Europees beleid op lokale schaal.
Anne-Jaap Deinum is directeur van Fedet, de Nederlandse Federatie Elektrotechniek. De organisatie vertegenwoordigt producenten, groothandelaren en bureaus in de elektrotechnische en installatietechnische branche. Fedet speelt een belangrijke rol in het Nederlandse aandeel van Europa’s overgang naar duurzame energie. “Mensen hebben het veel over mogelijke oplossingen zonder dat ze kennis hebben van de techniek erachter. Alle oplossingen in deze energietransitie zijn technologisch, dus je moet een passende achtergrond hebben om deze overgang te kunnen faciliteren. Mijn doel is dat elektrofabrikanten, maar ook constructiebedrijven serieuze partners worden in deze aanstaande energietransitie.”
Deinum vindt dat het de verantwoordelijkheid is van organisaties als Fedet om alle Nederlandse burgers betrokken te krijgen bij de overgang naar duurzame energie. Maar dat is een uitdagende klus als het gaat om zo’n abstract onderwerp. “Je hebt bepaalde kennis nodig om te begrijpen wat er allemaal gebeurt. Ik vind het de taak van Fedet om eenvoudig uit te leggen wat nodig is tot 2050, maar ook daarna.”
Overstromend zwembad
Een van de kwesties die Deinum helder uit weet te leggen is de congestie op het Hollandse elektriciteitsnetwerk. Het is een groot probleem dat Nederland in de weg staat om de klimaatdoelen van de Europese Unie op tijd te halen. Om het probleem eenvoudig te begrijpen, vergelijkt Deinum het probleem met het vullen van een zwembad. “Je hebt een zwembad zonder water en gebruikt een tuinslang om het te vullen. Op de bodem is er een afvoer die ervoor zorgt dat het water ook weer weg kan stromen als dat nodig is. Wat er op dit moment gebeurt is dat er niet één, maar twee tuinslangen het zwembad vullen en er nog steeds maar één waterafvoer is. Het waterpeil stijgt dus totdat het zwembad vol is en het overstroomt. Dat is wat er gebeurt op ons stroomnetwerk. Er zijn meerdere bronnen die het netwerk vullen, zoals zonne- en windenergie, maar ook nog steeds energie opgewekt met fossiele brandstoffen. En we hebben de flexibiliteit niet – om de metafoor van het zwembad nog even te gebruiken – een tweede afvoer aan te leggen.”
De congestie op het stroomnetwerk is een groot obstakel in de Nederlandse energietransitie. Maar hoe heeft het zo ver kunnen komen? We werken sinds de Tweede Wereldoorlog al op dezelfde wijze aan ons elektriciteitsnetwerk, terwijl de wereld om ons heen fors veranderd is. Sinds mensen thuis elektriciteit opwekken door middel van zonnepanelen, komt stroom niet alleen meer de huizen binnen, maar verlaat het de hub ook om elders opgeslagen en verdeeld te worden. “Het is niet altijd zoals nu geweest,” legt Deinum uit. “We hebben ons huidige elektriciteitsnetwerk in de afgelopen zeventig jaar aangelegd en we verwachten dat we de klimaatdoelen van de EU in 2050 gaan halen met werkwijzen die ruim zeventig jaar oud zijn. Dat is niet realistisch. We hebben nog maar zeventien jaar om ons netwerk klaar te maken voor een verviervoudiging van ons elektriciteitsgebruik.”
Maar waar lopen andere Europese landen tegenaan? “Er zijn best grote verschillen in hoe ver landen zijn met hun overgang naar een klimaatneutraal land en wat ze al wel of nog niet hebben bereikt. Scandinavische landen, Oostenrijk en Zwitserland maken bijvoorbeeld al jaren gebruik van waterkracht. Dat geeft nul uitstoot. Zij hoeven niet zo drastisch te veranderen als wij. In Nederland zijn we best lui geweest door Gronings gas te gebruiken en afhankelijk te blijven van steenkool.” Maar er zijn ook landen dicht bij huis die net als Nederland nog behoorlijk wat stappen moeten ondernemen. “Ik was laatst in België en was onder de indruk van het feit dat alle lichten op de snelweg LED waren. Dat heeft de overheid in twee jaar weten te realiseren! Dat moeten wij in Nederland dan toch ook kunnen?”
Foto rechts: een typisch voorbeeld van oude energie-efficiënte verlichting
"
We verwachten om de klimaatdoelen van de EU in 2050 te halen met een stroomnetwerk dat ruim zeventig jaar oud is
Laat er LED zijn
Terwijl het Hollandse stroomnetwerk geüpdatet wordt naar de behoeften van de toekomst, is Deinum een groot voorstander van de overgang naar LED-verlichting. Het is een snelle en makkelijke oplossing om onze ecologische voetafdruk te verminderen en het energieverbruik fors te verlagen. “Fedet NLA is de campagne ‘Met LED kan het!’ gestart. Ons doel is om het Nederlandse publiek te laten zien wat de mogelijkheden van LED zijn. We denken meestal dat het al algemene kennis is, maar de ervaring leert dat veel gebouwen nog conventionele verlichting hebben.” Volgens Deinum heeft dit te maken met het feit dat klimaatneutraal worden niet enkel een technologische overgang is, maar ook een sociaal-culturele en een economische verandering. “Wanneer bedrijven de overgang naar LED gaan overwegen, is er altijd een boekhouder die naar de cijfers kijkt en zich hardop afvraagt: wat is de terugverdientijd? Wat is het rendement op deze investering? De economische levenscyclus voor verlichting is tien tot vijftien jaar. Dus waarom zouden ze de huidige verlichting vervangen als het nog goed werkt? Het is makkelijker om één TL-buis te vervangen dan een compleet nieuw lichtsysteem aan te laten leggen. Dat is hoe mensen denken. Maar als je echt naar de cijfers kijkt en duurzaamheid en lichtkwaliteit in acht neemt, dan zou je onmiddellijk switchen naar LED. Als heel Nederland de switch naar LED zou maken, dan besparen we 6,5 Terawattuur. Dat is evenveel als één kerncentrale. Dus ja, mijn boodschap is duidelijk: stap over op LED. Zo snel mogelijk.”
Nederlandse bedrijven die overwegen om over te stappen naar LED kunnen meer informatie vinden op www.metledkanhet.nl
Foto links: zelfde parkeergarage met energie-efficiënte LED verlichting. Minder energie. Hoger comfort.
"
Met LED kan het!
Benieuwd naar Anne-Jaap zijn hele verhaal? Anne-Jaap Deinum (FEDET) over de energietransitie
Licht als een service nodig?
Onze lichtexperts helpen je graag met verlichten; van tekentafel tot realisatie.
Bel ons op + 033 455 77 10 of mail Johan van Zeist.