'Order Disorder' - Lambert Kamps @Amsterdam Light Festival 2019 © Janus van den Eijnden

BLOG

Dit zijn de mooiste winter lichtfestivals in Nederland

Door: Maayke Grootscholten

Dalende temperaturen, donkere winterdagen en dikke truien. Het juiste moment om binnen te blijven? Wij denken van niet! Je kunt in de winter namelijk de meest prachtige lichtkunstwerken bewonderen op een van de spectaculaire festivals in eigen land.

"

Het thema dit jaar is ‘Urban Skin’ en staat voor ‘de stedelijke huid in al haar facetten’

Glow Eindhoven (7 t/m 14 november 2020)

Een jubileumeditie! Voor de vijftiende keer zal lichtfestival GLOW het centrum van Eindhoven verlichten. De grote lichtkunstexpositie toont jaarlijks in november langs een wandelroute in de binnenstad de lichtkunstwerken van ruim 35 (internationale) kunstenaars. Mooi meegenomen: een bezoekje is gratis.

Eindhoven staat naast lichtstad ook bekend om design en technologie. Een lichtkunstfestival was volgens de bedenkers daarom ook een logische manier om al deze elementen samen te brengen. Zij lieten zich onder meer inspireren door het festival ‘Fête des Lumières’ in Lyon, dat jaarlijks miljoenen bezoekers trekt.

Het thema dit jaar is ‘Urban Skin’ en staat voor ‘de stedelijke huid in al haar facetten’: van architectuur tot natuur, van centrum tot stadswijk en van inwoner tot bezoeker. Geheel naar eigen en vrije interpretatie mogen de kunstenaars het onderwerp in hun lichtkunstwerk verwerken. 

Bijzonder is dat GLOW ook buiten het festival zichtbaar blijft in Eindhoven. Verspreid over de stad zijn namelijk unieke werken blijven staan die een verhaal vertellen over (de geschiedenis van) de locatie. Vrij toegankelijk voor iedereen om te bewonderen bij onder meer het Centraal Station van Eindhoven, Stratumseind en de TU/e Campus. 

Onder voorbehoud

Een grote mensenmassa is in de loop der jaren onlosmakelijk verbonden geweest met GLOW. Omdat de huidige variant met de COVID 19 -maatregelen lastig zal worden, puzzelt GLOW naar alternatieven. Grote projecten in de lucht, of mobiele lichtkunstwerken die elke paar dagen langs parken en verzorgingshuizen rijden zijn een optie. Momenteel worden de scenario’s met founders en partners besproken. 

'Something Blue' @GLOW Eindhoven © 2018 Bart van Overbeeke Photography

"

Uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende lichtfestivals

'All the Light you See'- Alicia Eggert @Amsterdam Light Festival 2019 © Janus van den Eijnden

Amsterdam Light Festival (26 november 2020 - 17 januari 2021) 

Jaarlijks zet het Amsterdam Light Festival de Amsterdamse binnenstad en grachten in de letterlijke en figuurlijke schijnwerpers. Met de totstandbrenging van al bijna 260 kunstwerken in acht verschillende edities en met meer dan vijf miljoen bezoekers sinds 2012 is het event uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende lichtfestivals.

Tijdens het 53 dagen durende festival is onze hoofdstad een internationaal podium voor nieuwe kunstwerken en verschillende gerelateerde activiteiten. Via een open oproep worden kunstenaars over de hele wereld uitgedaagd om zich te laten inspireren door een thema. In verschillende fases wordt een uitgekozen kunstwerk daarna in nauwe samenwerking tussen nationale en internationale kunstenaars, ontwerpers en architecten, gebouwd. Zo'n traject kan tot wel 15 maanden in beslag nemen en het festival vertegenwoordigde tot nu toe al 42 nationaliteiten.

De negende editie van het Amsterdam Light Festival heeft als thema ‘Nature’. De natuur is misschien wel de grootste lichtkunstenaar die we kennen: denk aan de de zon, de sterren, de magie van lichtgevende planten en dieren die leven in de natuur en onder water. Daarnaast is de kijk op hoe we als mensen omgaan met de natuur en de aarde belangrijk voor de organisatie. De kunstwerken moeten dan ook één van de bovenstaande aspecten tonen en het gebruik van natuurlijke, duurzame materialen en technieken juicht het festival toe. 

Dit jaar komt Amsterdam Light Festival met de Light Walk. Van eind november tot en met de derde week januari kunnen bezoekers coronaproof wandelen langs de mooiste ontwerpen die de stad verlichten. Een romantisch uitje ook, zo blijkt: er zijn over de jaren heen al 32 huwelijksaanzoeken geweest op het Amsterdam Light Festival! 

"

De teams die de kunstwerken gaan maken, worden geleid door internationale lichtontwerpers

Lights in Blokzijl (10 t/m 19 december 2021)

In de kop van Overijssel wordt in december 2021 de tweede editie van Lights in Blokzijl gehouden. Helaas wordt de editie van 2020 vanwege corona overgeslagen. Op vijf verschillende locaties worden er in vijf dagen tijd lichtkunstwerken ontworpen en gebouwd, die vervolgens tentoongesteld worden aan het publiek.

De teams die de kunstwerken gaan maken, worden geleid door internationale lichtontwerpers en bestaan daarnaast uit tien studenten en professionals die net zo geïnteresseerd zijn in licht en verlichten. Zij hebben verschillende achtergronden en komen uit de architectuur-, vormgevings-, kunst- en lichtbranche.

Het doel? ‘Educatieve ervaring die deelnemers in staat maakt een lichtconcept uit te werken met een tastbaar resultaat. Er zal getest worden met materialen en verlichting en er dient daarnaast goed in een groep samengewerkt te worden.’

Vanaf de opening kun je een week lang 's avonds gratis genieten van de stad, het licht en de sfeer in Blokzijl. Wil je als bezoeker alles te weten komen over het concept, kunstenaars en kunstwerken? Dan staat er een deskundige gids voor je klaar die een rondleiding geeft.

Licht vanuit de designer: 'Niet kijken naar het armatuur, maar naar het licht en de ruimte'

Lights in Blokzijl 2019 © Johan Kalthof

Deel dit artikel

#gibl #getinspiredbylight