
IN DE SPOTLIGHT
Patrick Maes en Simon van Oldenbeek (Stellar Development)
“Logistiek is onderdeel van ons bestaan. We kunnen het omarmen en er iets beters van maken”
Door: Jessica Merkens
"
Duurzaamheid is verweven in alles wat we doen
Hoe kan logistiek vastgoed niet alleen onze wereldeconomie bedienen, maar ook onze leefomgeving? Patrick Maes en Simon van Oldenbeek van Stellar Development streven naar dat laatste. Door natuur, architectuur, technologie en functionaliteit met elkaar te verbinden in hun bestemmingen, en door zich te richten op de lange termijn. Samen met partners als Heembouw en TRILUX willen ze de logistieke industrie op z’n kop zetten.
Wat mist er volgens jullie in de huidige logistieke industrie?
Simon: “Er mist niet specifiek iets, maar er is veel ruimte voor innovatie. Als je naar een distributiecentrum kijkt vanuit een technologisch perspectief - en we gaan het later ook over onze Capella samenwerking hebben - dan is er heel veel te winnen, leren en te veranderen.
Maar ook door natuur een centrale plek te geven in onze ontwikkelingen. We planten niet zomaar wat bomen. We werken samen met ecologen en landschapsarchitecten, allemaal specialisten, zodat we allereerst leren wat er op die specifieke plek allemaal groeide in het verleden. Van daaruit onderzoeken we wat we terug kunnen geven aan het gebied, in plaats van dat we zomaar een distributiecentrum neerzetten.”
Patrick: “Er is zeker behoefte aan verandering. Wat we zien is dat logistieke gebouwen vaak geïsoleerde plekken zijn. Wij denken dat het mogelijk is om deze gebouwen te verbinden met de omgeving. En ook om het een plekje te geven in onze levens. Logistiek moet op een bepaalde manier meer verbonden worden met onze samenleving.”
Interessant. Dus je wil een logistiek gebouw meer integreren in de omgeving.
Patrick: “Precies. We doen dit op een realistische manier, onderbouwd met feiten. Door ons te focussen op vier sterke peilers: natuur, architectuur, technologie en functionaliteit. We kunnen logistieke gebouwen en distributiecenters lelijk vinden, maar we moeten ze juist omarmen. We hebben oplossingen nodig om deze plekken in onze levens te verweven, want ze gaan nergens heen. Logistiek is zo’n groot onderdeel van ons bestaan. We kunnen ons eraan aanpassen en er iets beters van maken.”
Ara Almelo is één van Stellar Developments recent opgeleverde projecten. Een hoogstaand distributiecentrum in het oosten van het land, gebouwd in samenwerking met Heembouw. Een bouwbedrijf met eigen architecten in huis en meer dan tachtig jaar ervaring. Heembouw zorgde ervoor dat natuurinclusie centraal stond in dit project.
Praktisch gezien, hoe geef je natuur een plek in projecten zoals Ara Almelo? Simon: “Nou, het eerste wat opvalt bij Ara Almelo is het ecologische scherm dat om het gebouw heen gewikkeld is. Het is een parametrisch ontworpen scherm van een kilometer lang en bijna vijftien meter hoog. Ze zijn nu bezig met de beplanting van het eerste groen om een verticale tuin te creëren. Met de tijd zal de natuur zijn werk doen en het scherm compleet begroeien. Het heeft een grote variëteit aan planten die op verschillende momenten bloeien, om het hele jaar door zoveel mogelijk voedsel en beschutting te geven aan vogels en insecten. Het draagt bij aan de biodiversiteit van de omgeving. Initieel was dit ecologische scherm helemaal geen verzoek van de gemeente of het business park. Maar wij vonden het belangrijk en hebbben ons er hard voor gemaakt.
Het ecologische scherm heeft een bepaald patroon dat terugkomt in het gebouw. Dat zorgt voor een subliminaal effect. Zodra je het gebouw en de kantoren binnenloopt, krijg je hetzelfde gevoel dat natuur en buiten zijn bij mensen teweeg brengt. Het zorgt ervoor dat je er echt wil zijn, en draagt bij aan het welzijn van de mens. Natuur heeft een centrale plek in dit project, dat is wat Ara Almelo bijzonder maakt. Naast dat het ook nog eens een volledig functionerend, hypermodern distributiecentrum is.”
Foto: Hydra Utrecht, Stellar Development
Foto: Virgo Aalsmeer, Stellar Development
Speelt duurzaamheid een grote rol in jullie projecten? Simon: “Duurzaamheid is verweven in alles wat we doen. Ara Almelo is één van de eerste logistieke gebouwen dat overeen komt met de EU-taxonomie, het classificatiesysteem waarbij bedrijven en organisaties getoetst worden op duurzaamheid. Alles wat we doen voor de natuur wordt ook precies berekend naar specifieke doelstellingen.” >> download het Gaia rapport over Ara Almelo
Voor Ara Almelo is een nieuwe technologische alliantie opgezet, genaamd Capella. Wat houdt dit precies in? Patrick: “Bij de ‘ouderwetse’ manier van bouwen van distributiecenters worden kilometerslange plastic en koperen bedrading gebruikt. Wij vonden het belangrijk om daar een alternatief voor te vinden. Een enorme stap vooruit voor het milieu. Daarnaast wilden we het gebouw opleveren met technologische basis voor data-uitwisseling, iets dat voorheen nooit vooraf werd geïnstalleerd.”
Simon: “We dachten, waarom kunnen we het niet omdraaien en de eindgebruiker faciliteren met een service waardoor diegene, zodra het gebouw is opgeleverd, meteen kan beginnen met bedrijfsvoering? Met iets dat robuust én duurzamer is? We vervingen al die koperen en plastic bedrading met een ultradun polymer-optical-fiber (POF) kabeltje geleverd door FiberUnlimited, waaraan technologie van drie andere partners werd toegevoegd. Deze bedrijven hadden de technologie al in huis, wij brachten ze simpelweg samen om Capella te creëeren.
Capella gebruikt de licht infrastructuur en POF bekabeling voor zowel data connectiviteit, verlichting, beveiliging en klimaatbeheersing. Te beginnen met TRILUX, die voor het licht zorgt. Daarnaast Mymesh voor de software en FiberUnlimited die de POF kabels levert die de data overbrengen. Als laatste Inotec die voor noodverlichting zorgt. Capella is vooraf geïnstalleerd en meteen te gebruiken zodra we een Stellar Development bestemming opleveren. Het is al aanwezig in het gebouw.”
Patrick: “Bovendien is het toekomstbestendig en aan te passen aan nieuwe innovaties. Je hoeft het er dus niet allemaal uit te halen als er over vijf jaar iets nieuws op de markt komt. Zoals het meten van temperatuur, het gebruik van sensoren, of wanneer je precies waar verlichting aan wil hebben. Het is de ruggengraat voor nieuwe technologische innovaties.”
Wat is jullie persoonlijke motivatie om dit werk te doen? Simon: “Wat mij vooral aantrekt aan werken in deze industrie is dat we niet simpelweg iets anders doen om het anders te doen. We zijn echt aan het innoveren en veranderen hoe we naar deze industrie kijken. Om een bepaalde maatschappelijke relevantie te vinden voor deze distributiecentra. Daarom hebben we het ook steeds over het ontwikkelen van bestemmingen. Het kan zoveel meer zijn dan alleen maar het logistieke gedeelte. Ik word erg enthousiast van werken met zoveel verbeeldingsvermogen.”
Patrick: “Voor mij is dat heel duidelijk. Ik werk met heel mijn hart. Ik hou van wat ik doe, namelijk om iets speciaals te creëeren. Daarnaast hou ik van werken met mensen. Ik ben nieuwsgierig aangelegd, over nieuwe ontwikkelingen en innovaties. Bovendien ben ik inmiddels 52 jaar oud. Ik wil me niet alleen bezighouden met iets dat me voldoening geeft, maar ook bijdragen aan een betere wereld. Dat klinkt romantisch. Maar we kunnen onderbouwen met feiten dat wat we neerzetten bijdraagt aan een betere wereld, dat we iets creëeren waaraan wij mensen ons kunnen aanpassen, en dat we ons er ook beter door voelen.”
Foto: Stellar Development
"
In plaats van koperen bedrading en plastic gebruikten we een ultradun polymer-optical-fiber (POF) kabeltje gecombineerd met de technologie van drie partners
Benieuwd naar Patrick en Simon hun hele verhaal? Luister de GIBL podcast.