VOORWOORD

De groene toekomst

Willem Dammers

TRILUX

Beste lezer, Het is lente! Alles wordt vanaf nu weer groener buiten. Met oog op de toekomst is het ook broodnodig dat wijzelf groener worden. Vanaf 2050 wil Nederland een circulaire economie realiseren. Dat is een wereld die nog verkend moet worden. Daarom is deze uitgave volledig gericht op de toekomst.

In de Spotlight dit keer drie jonge denkers die ideeën hebben over duurzaamheid en circulariteit in de bouwsector. Van een datingsite voor bouwmaterialen, tot je huis opbouwen uit demontabele ‘legoblokken’.

Nieuw: de GIBL podcast!

Met deze editie lanceren we meteen de GIBL podcast, waarin we praten met mensen die op een inspirerende manier kijken naar onze gebouwde leefomgeving. Je hoort onder andere Maayke Damen van de Excess Materials Exchange, en lichtontwerper Erik de Wildt. De GIBL podcast is te vinden in je afluisterapps (zoals Spotify en Apple Podcasts) of via de webbrowser.

Wij willen graag meedenken met de opdrachtgever of eindgebruiker. Hoe kun je ervoor zorgen dat je de juiste verlichting hebt? Die kennis hebben wij in huis en delen we graag. Samenwerken in de bouwsector is een mooie én nodige transitie. Parallel, in plaats van als pyramide. Directeur duurzaamheid Katrin Discher vertelt over de laatste ontwikkelingen in de verlichtingswereld. Én je vindt een interview met Edwin van Noort van Dutch Green Building Council. Hij vertelt wat er voor nodig is om een duurzaam, BREEAM gecertificeerd project op te zetten en hoe hij denkt over circulair bouwen.

In de Lookbooks vind je de stad Mechelen. Deze gemeente wil voorop lopen op de klimaatdoelstellingen en overgaan naar licht als dienst in plaats van product. Servicemodellen zijn een belangrijk onderdeel van de circulaire transitie. De verlichting werd vervangen door duurzame en hoogwaardige ledverlichting, en de service en onderhoud is van rekening voor de producent. De CO2 footprint en energierekening is verkleind, én de stad heeft er geen zorgen aan.

Wil je met eigen ogen zien wat licht kan doen? Dan ben je van harte welkom in onze Light Campus in Amersfoort.

Veel lees- en luisterplezier! Willem Dammers Managing Director TRILUX Benelux

Deel dit artikel

#gibl #getinspiredbylight