LOOKBOOK

Stad Mechelen

Op weg naar een klimaatneutrale stad

De Belgische stad Mechelen wil de eerste klimaatneutrale stad in Vlaanderen worden. Dat er veel winst te behalen valt staat vast. Steden verbruiken ongeveer driekwart van alle energie en produceren ook meer dan 75% van alle broeikasgassen. Maar hoe doe je dat? En waar begin je mee?

De transitie naar andere eigenaarsmodellen is een belangrijke stap naar een circulaire economie. Gemeente Mechelen greep dit aan om een prijsvraag uit te schrijven. Ze wilden de overstap maken naar verlichting als service en zochten daar het juiste verlichtingsbedrijf voor.

"
De verantwoordelijkheid ligt bij de fabrikant, in plaats van bij de gebruiker

Samen met TRILUX werden de huidige armaturen in de Academie voor beeldende kunsten, het conservatorium, het cultuurcentrum en in de ruimtes van het archief vervangen door duurzame ledverlichting. Hierbij ging er een hap uit de energierekening én het verbruik. Daarnaast zijn er voor de duur van 15 jaar afspraken gemaakt, zoals over het vervangen van kapotte verlichting. “Dat geeft voor ons het voordeel dat we altijd zeker zijn dat de verlichting hersteld wordt binnen een bepaalde termijn. Maar ook dat we daar zelf geen medewerkers voor hoeven in te zetten, een kostenbesparing voor ons”, zegt wethouder Koen Anciaux.

Doordat TRILUX eigenaar blijft van de armaturen, in plaats van dat de gebruiker deze koopt, ligt er de verantwoordelijkheid bij de fabrikant om verlichting van hoogwaardige kwaliteit te leveren, die ook optimaal opnieuw ingezet kan worden. Bijvoorbeeld als de toepassing van ruimtes verandert in loop van tijd. “We gaan dan met de gebruiker samen zitten, wat willen jullie met het licht gaan doen? We kunnen het reusen, refurbishen of als het niet meer bruikbaar is terugnemen naar onze fabrieken om te recyclen in ons productieproces”, licht Willem Dammers (CEO van TRILUX Benelux) toe.

Beluister GIBL podcast met Daan Kosterman, projectleider circulariteit bij modulair bouwer Jan Snel: “Materialen behouden hun waarde in plaats van dat ze ergens als afval belanden” Beluister GIBL podcast met Maayke Damen, founder Excess Materials Exchange: “Wij omschrijven onszelf als een datingsite waarbij we materialen aan de meest hoogwaardige hergebruikoptie koppelen.”

Meer weten over licht als servicemodel?

Deze lichtplannen zijn ontwikkeld in samenwerking met TRILUX.

Onze lichtexperts helpen je graag met verlichten; van tekentafel tot realisatie.

Bel ons op + 033 455 77 10 of mail Johan van Zeist.

Deel dit artikel

#gibl #getinspiredbylight