LOOKBOOK

Gezond gebouwd met WELL: Danone HQ

Gezondheid en welzijn van mensen staat voorop

Voedingsbedrijf Danone wilde met het nieuwe hoofdkantoor in Hoofddorp haar toekomstvisie van binnen en buiten ademen: One Planet. One Health. Die visie is niet alleen terug te vinden in een duurzaam architectonisch ontwerp. Het welzijn en de gezondheid van de gebruikers van het gebouw staan voorop.

Well certificaat

Danone HQ kreeg zowel de duurzame LEED certificering als de WELL gold building standard certificering mee. Het WELL keurmerk wordt uitgegeven door de Dutch Green Building Council (DGBC) en is als enige keurmerk volledig gericht op de gezondheid van de gebruikers. Er wordt onder andere gekeken naar lucht, water, licht, beweging, geest en gebruik van materialen.

Atrium is de ontmoetingsplek in een zee van daglicht

Het gebouw, gerealiseerd in 2019, valt op door de geometrisch afgeronde gevelbanden rondom de grote gevelopeningen. De kern van het hoofdkantoor wordt gevormd door het grote atrium, waardoor je van binnenuit door de glazen gevel zicht hebt op de groene tuinzijde. Het glazen dak zorgt voor veel natuurlijk lichtinval. De brede tribunetrap, waar mensen samen kunnen zitten, en waar lezingen gehouden kunnen worden, zorgt ervoor dat het atrium ook in sociaal opzicht het kloppend hart van het gebouw is.

Well certificering en verlichting

Als mens heb je genoeg licht nodig om fijn te kunnen leven én goed te functioneren. Daarin staat voldoende daglicht centraal, aangevuld met hoogwaardig kunstlicht. In het Danone HQ is qua verlichting optimaal rekening gehouden met het natuurlijke dag-nachtritme van mensen. In een ideale situatie wordt deze zo min mogelijk verstoord, en licht speelt hier een cruciale rol in.

Zo moet er worden rekening gehouden met verschillende lichtniveaus voor verschillende taken, zoals lezen of concentreren op een taak. Een ideale mix tussen omgevingsverlichting en direct- en indirect licht is hiervoor nodig. Deze eisen zijn allemaal onderdeel van het behalen van een WELL certificaat.

Meer weten over hoe je met verlichting bijdraagt aan het WELL certificaat?

Neem contact op met TRILUX

Onze lichtexperts helpen je graag met verlichten; van tekentafel tot realisatie.

Bel ons op + 033 455 77 10 of mail Johan van Zeist.

Deel dit artikel

#gibl #getinspiredbylight