
Fotograaf: Martijn van Broekhuizen
IN DE SPOTLIGHT
Lichtontwerper Erik de Wildt
'Al meer dan twintig jaar bouw ik filmscènes op. Ik gebruik nu dezelfde technieken in architectuur'
Door: Maayke Grootscholten
"
Je kan met bepaalde lichtscenes iemands emoties oproepen. Boosheid of nostalgie, dat kan best ver gaan
Toen hij als kind voor het eerst zonlicht zag weerkaatsen op een parketvloer was zijn fascinatie voor licht geboren. Inmiddels is Erik de Wildt welbekend lichtontwerper voor onder meer film, commercials en architectuur. Onder de indruk van diezelfde weerkaatsende zon is hij nog altijd: “Ik ben er pas veel later bewust van geraakt dat alles wat we zien een reflectie is van licht.”
Beluister de GIBL podcast met Erik de Wildt: 'Licht is zo krachtig'
Erik besloot aanvankelijk cameraman te worden, maar kwam er al snel achter dat het maken van beelden vooral bestaat uit het in goede banen leiden van licht. Hij werd daarom gaffer; de lichtchef op de filmset. Onder de naam van zijn bedrijf Wildt Imaging (WLDT) was hij betrokken bij tv-series zoals Judas en de film Goud, die zelfs een gouden kalf in de wacht sleepte. Pas jaren later kwam hij terecht in de architectuur, waar hij naar eigen zeggen nog steeds ’new in the game’ is. “Ik denk wel dat er elementen vanuit film zijn die ik meeneem. Al meer dan twintig jaar bouw ik op een bepaalde manier filmscènes op en ik gebruik nu dezelfde technieken in architectuur”, vertelt hij. “Specifieke kleuren om bepaalde gevoelens op te wekken bijvoorbeeld, contrasten om mensen hun ogen ergens naartoe te trekken. Je kan met bepaalde lichtscenes iemands emoties oproepen. Boosheid of nostalgie, dat kan best ver gaan. Het is zo krachtig. Je kunt mensen prikkelen, efficiënter laten werken, of zich op hun gemak laten voelen.”
Fotograaf: Greetje Mulder / Filmset: Zee van Tijd (2021)
"
Ik merk aan mijn dochtertje dat zij thuis al met een lampje en schaduw speelt
Beeld: Myrthe Mosterman / Filmset: Zee van Tijd (2021)
Botanische tekeningen
Als De Wildt een project toegewezen krijgt begint direct een zoektocht naar inspiratie, hij trekt de lokale bibliotheek leeg of laat zich verwonderen door de reflectie van een object wanneer hij over straat loopt. Op dit moment laat hij zich voor een groot lichtontwerp bijvoorbeeld inspireren door bomen, bladeren en hoe zonlicht een bos binnenvalt. “Voor je het weet zit je avonden boekjes te lezen over bomen en botanische tekeningen te bekijken. Daar raak ik heel erg enthousiast van. De vormen die door een plant of boom gecreëerd worden zijn voor mij fascinerend. Dat is hoe een ontwerp ontstaat in mijn hoofd, daarna moet ik het dan nog zien te vertalen naar iets technisch.” Momenteel is De Wildt met zijn andere bedrijf Bastard Orange Lighting Design (BOLD) samen met compagnon Pelle Herfst begonnen aan het lichtontwerp voor een wetenschapsmuseum in Saoedi-Arabië. Eén van de negen zalen en tuinen van het museum wordt speciaal ontworpen voor kinderen. “Er komen ruimtes waar je driedubbele schaduw van kleur kan creëren en lampjes die je door een prisma kan sturen om het licht te buigen, noem maar op. Ik vind het geweldig om daaraan te werken. Ik kan er voor mijn gevoel vanalles mee, in kleur - en lichtgebruik of schaduwwerking. Het wordt een spektakel. Ik merk aan mijn dochtertje dat zij thuis al met een lampje en schaduw speelt.”
"
Je moet je vooral fris en fruitig voelen als je de hele dag in een ruimte bent geweest
Het kan efficiënter
Ondanks de vele mooie projecten vindt De Wildt wel dat er baat bij zou zijn als hij en andere lichtontwerpers eerder in het proces betrokken worden. Nu zijn ze vaak een van de laatsten en dat is volgens hem een stuk minder efficiënt. “Alles wat we voorstellen is dan net te laat. Voor de meeste aannemers echt een pain in the ass, want dan wil er ineens ook nog iemand dat er licht in komt”, lacht hij. “Ik snap dat het irritant kan zijn, maar het had van tevoren getackeld kunnen worden. Als je me die aanloop geeft, dan kan ik echt iets mooiers maken van het geheel. Zonder dat er mensen hoeven te steigeren en de kosten de pan uitstijgen.” De Wildt zou vooral graag mee willen denken over hoe daglicht op een goede manier het gebouw binnen kan komen. Specialisten zouden op dat gebied een waardevolle rol kunnen spelen, meent hij. “Een gezond verlicht gebouw heeft vooral een goede mix van daglicht en eventueel aanvulling van kunstlicht. Je moet het verloop van de dag kunnen voelen en waarnemen als je binnen bent, je moet weten wanneer het buiten licht of donker is en of de zon schijnt of niet. Dat is goed voor iemands bioritme. Je moet je vooral fris en fruitig voelen als je de hele dag in een ruimte bent geweest.”
Fotograaf: Martin Maquire / Filmset: The Hallow (2015)
This video has been disabled until you accept marketing cookies.Manage your preferences here or directly accept targeting cookies
Lichtontwerp voor Appelsientje
Inefficiënt en milieuvervuilend
In de toekomst hoopt de lichtontwerper wel dat de kwaliteit van lichtbronnen omhoog gaat. Hij doelt hiermee vooral op LED. De verlichting die hij bij andere mensen ziet hangen als hij in Amsterdam uit zijn eigen raam naar buiten kijkt noemt hij dan ook ‘om te janken’. “De kwaliteit is slecht, er zit veel groen in en dimmers werken niet goed. Het licht flikkert, maar daar zijn mensen gewoon aan gewend geraakt. Er zijn veel theorieën over, maar je moet je beseffen dat je daar best vermoeid van kan raken, of je belabberd en minder opgewekt kan voelen. Als je jouw huis bewust vult met goede verlichting zal je daar op de lange termijn positieve gevolgen van ondervinden. Dat durf ik wel zo stellig te zeggen.” Duurzaamheid en misschien zelfs de opbouw naar een circulair systeem maken daarnaast deel uit van de toekomstvisie van de lichtontwerper. Gevels die genoeg energie opwekken om een heel pand mee te verlichten, geeft hij als voorbeeld. “Ik woon in een zelfontworpen nieuwbouwhuis en ik baal soms achteraf dat het zo inefficiënt en milieuvervuilend is gebouwd. Daar valt nog zoveel te behalen. Als voor ons de middelen er zijn om een steentje bij te dragen aan nog minder energieverbruik voor nog mooier licht dan zou dat fantastisch zijn.”
Benieuwd naar Erik zijn hele verhaal? Luister de GIBL podcast met Erik de Wildt.