LOOKBOOK

Licht in open plafonds

Weg met het hokjesdenken

Met de opmars van kantoortuinen en flexwerkplekken zijn aparte hokken langzaam verdwenen van de werkvloer. De systeemplafonds zijn verleden tijd en maken steeds vaker ruimte voor open plafonds.

Het plafond is in open ruimten steeds prominenter aanwezig. Maar hoe zorg je met een open plafond voor voldoende verlichting, zonder dat er overal bekabeling zichtbaar is? Waar moet je rekening mee houden?

Pendelarmaturen

Waar in de standaard systeemplafonds eenvoudig verlichting weg te werken is, ligt dat met open plafonds ingewikkelder. Alles is zichtbaar op een open plafond, en naast bekabeling voor verlichting heb je ook ruimte nodig voor ventilatie, sprinklers en bekabeling voor dataverkeer en electra. Hoe zorg je toch voor genoeg verlichting? In een lichtplan voor ruimten met open plafonds zijn pendelarmaturen veel prominenter aanwezig.

Project: Schoenfabriek, Oisterwijk

Akoestiek en reflectie van verlichting zijn belangrijke aandachtspunten bij open plafonds

Genoeg licht is essentieel voor je welzijn en productiviteit. In het najaar en de winter is goede verlichting extra belangrijk. Vooral de lichtsterkte is hier van belang.

Is er wel genoeg licht?

Voldoende lichtsterkte krijg je door veel directe verlichting, maar juist ook indirect door reflectie. En daarin is het plafond een belangrijke speler. Door het plafond een lichte kleur te geven haal je meer uit je lichtbronnen.

Door verticale lichte panelen op te hangen kan je óók op een donker, open plafond zorgen voor reflectie. Lees het interview met lichtexpert Toine Schoutens: ‘We zijn allemaal dagdieren’

Project: Heembouw, Berkel en Rodenrijs

Project: DWA Adviseurs, Gouda

Plafondeilanden bieden de mogelijkheid om verlichting netjes in te bouwen

Akoestiek en reflectie van verlichting zijn belangrijke aandachtspunten bij open plafonds. Zeker als er in open kantoortuinen wordt gewerkt.

Reflectie en akoestiek in een open ruimte

Wil je genoeg verlichting in je ruimte dan zul je gebruik moeten maken van genoeg reflectieoppervlakten. Dat is een extra uitdaging bij donker geverfde open plafonds. Donkere plafonds werken alle bekabeling netjes weg, maar zorgen er ook voor dat er geen reflectie van licht is.

Een oplossing hiervoor is verlaagde plafondeilanden boven werkplekken. Deze zijn ook essentieel voor een goede akoestiek in een grote open ruimte.

De plafondeilanden bieden ook de mogelijkheid om verlichting netjes in te bouwen. In het kantoor van TRILUX Headquarters (Amersfoort) zijn lichte plafondeilanden geïnstalleerd die ervoor zorgen dat er genoeg licht weerkaatst op de werk- en zitplekken.

Project: Light Campus, Amersfoort

Verlichting nodig?

Deze lichtplannen zijn ontwikkeld in samenwerking met TRILUX.

Onze lichtexperts helpen je graag met verlichten; van tekentafel tot realisatie.

Bel ons op + 033 455 77 10 of mail Johan van Zeist.

Deel dit artikel

#gibl #getinspiredbylight